Bevrijdingsdag krijgt nieuwe betekenis

Onderstaand het verhaal van Renate.

Renate heeft al sinds haar pubertijd last van migraine, ze is nu 39 jaar.

En niet zomaar migraine:

  • de aanvallen hebben de frequentie van 1 keer per 2 weken,
  • de duur is twee dagen,
  • en het cijfer voor de pijn is een 10, op de schaal van 1 tot 10.

Sinds ze onder behandeling is bij de migrainespecialist van Nederland in Leiden, is de pijn een 7 geworden, de duur is één dag, de frequentie is helaas nog gelijk. En dit met een combinatie van medicijnen die nog niet eerder op mensen is getest en die de nodige bijwerkingen heeft.

Twee maanden geleden bereikte Renate een dieptepunt. Op het werk ging het niet goed, door de migraine dreigt ze haar baan, verpleegkundige in een academisch ziekenhuis, kwijt te raken. Op dat moment kwam ze in aanraking met Grip op koolhydraten en met mij. Ze besloot de gok te wagen, na wat overredingskracht van mijn kant. Ze heeft het boek gelezen in het weekend dat volgde en is die maandag meteen begonnen. Ze hield zich volledig aan de richtlijnen, ook het GOK uurtje gebruikte ze om het goed vol te kunnen houden.

Iedere week was het weer spannend wat de migraine zou gaan doen. De eerste aanval kwam na precies twee weken na de vorige, helaas dus nog geen verbetering in de frequentie. Maar… het herstel ging sneller! Niet de hele dag op bed en de bank, maar ’s middags al een stukje lopen.

De aanvallen daarna kwamen ook ongeveer om de twee weken, maar het herstel ging iedere keer sneller.

Tot 5 mei, bevrijdingsdag. ’s Morgens weer lichtflitsen in haar rechteroog, helaas weer een dag ziek melden op het werk. Maar er gebeurde verder niet veel, de pijn was er nauwelijks. Ze schreef me het volgende: “Ik noem het mijn bevrijdingsdag. Kon wel janken, zo blij was ik.”

Renate is ook nog eens 10 kilo afgevallen, maar dat is voor haar een bijzaak. Haar doel is de migraine verminderen, en daardoor de kwaliteit van leven verbeteren. Ik blijf haar hier graag bij begeleiden!

One thought on “Bevrijdingsdag krijgt nieuwe betekenis

  1. Linda Lotje

    Wat geweldig voor haar zeg, inderdaad een bevrijding. Migraine is één maar je moet ook omgaan met je omgeving en zeker erg lastig als je een leuke baan hebt. Mensen geloven je ook niet altijd, je moet het altijd maar weer uitleggen en met schuldgevoelens dealen als je weer iets af moet zeggen. Sommige mensen komen daardoor in een isolement te leven. Maar het meest mooie is dat het met haar een stuk beter gaat, wat zal ze blij zijn en ik begrijp dat als geen ander. Wens haar maar heel veel mooie dagen, pijnvrij.