COPD, astma of bronchitis?

longenMensen met verminderde longfunctie hebben het vaak benauwd. Een heel vervelend gevoel en het belemmert bij alle dagelijkse bezigheden. Een longarts in het CWZ (ziekenhuis in Nijmegen) adviseert zijn longpatiënten om koolhydraatbeperkt te eten.

Moleculen

De reden is daarvoor is gelegen in de molecuulformule van vetten en koolhydraten. Bij de verbranding van koolhydraten wordt meer CO2 geproduceerd, wat betekent dat je meer moet uitademen. Uitademen is een actief proces en kost dus energie.

Voor wie van belang?

Voor een gezond persoon zonder hart- of longproblemen is dat geen probleem maar voor obesen en longpatiënten wel. Zij worden vaak door het behalen van maximale ademhaling beperkt. En minder uitademen betekent minder energieverbuik!

In de praktijk

“Ik heb meer energie om te bewegen!”

Ik zie dit ook dagelijks in mijn praktijk. Een cliënt gaf in het eerste consult aan dat wandelen met de hond bijna onmogelijk was, een heuveltje op in etappes moest en trap lopen zoveel mogelijk vermeden werd. Drie weken later op het vervolgconsult vertelde ze dat het allemaal wel weer ging! Ze kwam weer veel meer buiten, ze ging op het werk weer met de trap en het heuveltje naar hun huis kon ze in één keer oplopen. Ze had weer meer energie om te bewegen, bewegen werd weer leuk.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/8325067/?i=1&from=co2%20copd%20fat%20carbohydrates

Tagged on: , , ,