Wereld Diabetes Dag 2016

dmWaarom is deze dag zo belangrijk?

Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag (WDD). Het is de belangrijkste wereldwijde bewustwordingscampagne voor diabetes. Het doel is aandacht en begrip te vragen voor diabetes, die wereldwijd epidemische vormen aanneemt onder volwassenen en ook onder kinderen.

Wat is diabetes eigenlijk?

Diabetes (in de volksmond suikerziekte) is onder te verdelen in twee types: type 1 en type 2.

De meest voorkomende vorm van diabetes is type 2 (DM2). Bij type 2 reageren mensen niet meer goed op de insuline in hun lichaam (insulineresistent).
Bij type 1 (DM1) zijn de cellen vernietigd die insuline produceren en moeten mensen deze insuline inspuiten.

Insuline is het hormoon dat geproduceerd wordt door de alvleesklier. Het regelt samen met het hormoon glucagon de bloedsuikerwaarde in ons bloed. Deze mag niet te hoog zijn (daarvoor zorgt insuline), maar ook niet te laag (daarvoor is glucagon verantwoordelijk). Als je te weinig insuline produceert (bij type 1) dan wordt de bloedsuiker te hoog, maar ook als de cellen in je lichaam niet goed reageren op insuline wordt de bloedsuiker te hoog. In beide gevallen kan de glucose (suiker) de cellen niet bereiken en blijft het in het bloed.

Gevolgen diabetes

Diabetes type 1 en 2 hebben beide veel gevolgen voor het dagelijkse leven, dag en nacht. Als je insuline moet spuiten dan moet je precies weten hoeveel koolhydraten (suikers) je eet omdat je moet weten hoeveel eenheden insuline je moet spuiten.
Spuit je teveel insuline kan je een hypo (te laag bloedsuikerniveau) krijgen, waardoor je bijvoorbeeld gaat zweten, gaat trillen en hoofdpijn krijgt. In het ergste geval val je flauw of raak je in coma.
Spuit je te weinig insuline kan je een hyper (te hoog bloedsuikerniveau) krijgen, waardoor je bijvoorbeeld plotseling heel humeurig en misselijk wordt en alles vervelend voelt. Als de bloedsuiker steeds hoger wordt kan je flauw vallen of zelfs in coma raken.

Er zijn veel factoren die de bloedsuiker beïnvloeden waaronder stress, sporten, ziekte, zwangerschap en het weer. Daardoor kan het heel lastig zijn om je bloedsuiker onder controle te krijgen. Je hebt nooit vakantie van je diabetes!

Complicaties

Naast dat je nooit vakantie hebt en dat het de kwaliteit van leven kan aantasten, is diabetes ook niet ongevaarlijk. Er kunnen zenuwen en bloedvaten beschadigd worden waardoor je pijn, tintelingen of gevoelloosheid krijgt in delen van je lichaam, bijvoorbeeld je benen, voeten en vingers. Door gevoelloosheid merk je bijvoorbeeld niet als je een wondje hebt en kan het wondje gaan ontsteken en een zweer worden. In het ergste geval moet de teen dan geamputeerd worden.
Ook krijgen mensen met diabetes vaak problemen met hun ogen, ze gaan dan slechter zien.
Andere mogelijke complicaties: hart- en vaatziekten, nierproblemen, seksuele problemen, huidproblemen, gewrichtsproblemen, vermoeidheid, depressie, oorproblemen en gebitsproblemen.

Harde cijfers

Een paar harde cijfers op een rij:
– Ruim 1,2 miljoen mensen hebben diabetes in NL, wekelijks komen er 1200 mensen bij.
– 9 op de 10 mensen met diabetes hebben DM2.
– 1 op de 3 huidige volwassen Nederlanders krijgt DM2 (volgens onderzoek Erasmus MC).
– Ongeveer 6000 kinderen hebben DM1.
– 10-43% van de mensen met diabetes krijgt hart- en vaatziekten
– 4-46% van de mensen met diabetes heeft oogproblemen.
(Bron: Diabetesfonds)

Kunnen we er iets aan doen?

Ja, we kunnen hier gelukkig iets aan doen!

DM1 is helaas (nog) niet te genezen. Door je inname van koolhydraten (suikers) te beperken wordt je bloedsuiker stabieler. Daardoor is de kans op complicaties kleiner.

DM2 is in tegenstelling tot type 1 in veel gevallen om te keren! Belangrijk is om af te vallen waardoor je lichaamscellen weer gevoeliger worden voor insuline. Het is ook belangrijk om je inname van koolhydraten te verminderen waardoor je insulineniveau daalt en andere hormonen beter hun werk kunnen doen.

Klik hier voor het verhaal van een cliënt van mij, zij is ex-diabeet.

Koolhydraatbeperking is volgens de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) de beste methode om DM2 en overgewicht te behandelen

Begeleiding

Heb je DM1 of DM2? Wil je koolhydraatbeperkt gaan eten? Ga dan altijd eerst in overleg met je diabetesverpleegkundige en je diëtist voor je je voedingspatroon aanpast. Je medicatie zal namelijk zeker aangepast moeten worden.

Voorkomen is beter dan genezen

DM1 is niet te voorkomen, DM2 in veel gevallen wel. Door te sporten, stress te verminderen, niet te roken, voorzichtig om te gaan met alcohol en een gezond gewicht te behouden is er al veel gewonnen. Dit is niet altijd makkelijk, maar daar kan ik je bij begeleiden.

Een gedachte aan “Wereld Diabetes Dag 2016

  1. Wim Tilburgs

    Je bent velen van jou collega’s ver voor op dit gebied. Ik raad iedere diabeet aan om deze diëtiste te bezoeken als je echt je diabetes om wil keren. Ik kan dit weten want ik heb volgens deze methode ook mijn diabetes omgekeerd. Van zwaar insuline gebruiker inmiddels al bijna 2 jaar zonder medicatie en met een recentelijk gemeten HbA1c van 39 mmol.