Koolhydraatbeperking

Mijn specialisme is koolhydraatbeperking en dit pas ik toe bij cliënten met overgewicht/obesitas, diabetes type 2, reuma, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, en andere welvaartsziekten. Samen met de cliënt bepaal ik de mate van koolhydraatbeperking.

De koolhydraten hebben je in de greep en zorgen ervoor dat je dóór blijft eten en drinken. Koolhydraten leveren energie, eet je er teveel van dan worden de koolhydraten opgeslagen in je lichaam als vetweefsel en kom je aan in gewicht.

Bij koolhydraatbeperking tel je geen calorieën maar let je op de koolhydraten. Hierdoor heb je niet meer de hele dag trek en val je af. Dit heeft al voor vele mensen gewerkt!GripOpKoolhydraten_logoIk begeleid mensen met koolhydraatbeperking, onder andere volgens het programma “Grip op Koolhydraten” van Yvonne Lemmers (www.gripopkoolhydraten.nl).

Ben jij gevoelig voor koolhydraten? Doe de test!

Check hier of je gevoelig bent voor koolhydraten, door achter de zinnen ja of nee te zetten. Scoor je veel ja’s dan kun je stellen dat er sprake is van verslaving aan koolhydraten. De koolhydraten hebben je in de greep en zorgen ervoor dat je dóór kunt blijven eten en drinken, en te zwaar wordt. Hoe meer ja’s, hoe meer verslaafd.

  • Je kunt de hele dag door eten.
  • Je denkt veel aan eten.
  • Je bord is zo leeg.
  • Als je begint met het eten van bijvoorbeeld chips, Japanse nootjes, Pringles, dropjes ben je niet meer te stoppen.
  • Je kunt niet één koekje eten, je wil dan altijd nog wel meer koekjes.
  • Je hebt een drang naar eten.
  • Voor het naar bed gaan móet je eerst nog iets eten.
  • Je drinkt vaak vruchtensappen, frisdranken of light-dranken.
  • Je bent een echte broodeter.
  • De broodmaaltijd staat je meer aan dan de warme maaltijd.
  • Je gebruikt zoetjes of suiker in koffie/thee.
  • Je eet vaak snoepjes en/of kauwgom.
  • Eten en drinken beheersen je dag.
  • In je tas of auto heb je altijd wat te eten/snoepen voor ‘noodgevallen’.
  • Bij een benzinestation koop je vaak iets ‘lekkers’.
  • Je eet steeds meer snacks en fastfood.
  • Het ‘gezonde’ eten gaat er niet goed in.
  • Lekkere dingen zijn belangrijk en daar voel je je – even – lekker bij.
  • Je bent vaak moe en futloos.
  • Van eten krijg je even een ‘boost’ oftewel een oppepper.
  • Je hoort jezelf regelmatig zeggen ‘ik moet iets eten anders val ik om’.
  • Je moet soms wat eten omdat je trillerig wordt.
  • Het water loopt je in de mond als je eten ziet of ruikt.
  • Je kunt goed afvallen maar ook goed aankomen.
  • Je krijgt steeds meer kwaaltjes.
  • Je hebt een opgeblazen gezicht en onderkin.
  • Je hebt vaak een opgeblazen gevoel in je buik en stoelgangproblemen.
  • Je bent ‘winderig’ van aard.
  • Een uur na de maaltijd heb je weer ‘honger’.

 

2 gedachtes aan “Koolhydraatbeperking

  1. Marjon Driessen

    Beste Karin,

    Het GOK programma heeft ook mijn leven enorm verbeterd, ik heb de ziekte van Lyme, fibromyalgie en reuma en slikte veel pijnstillers en was lichamelijk echt een wrak.
    Nu ,na bijna 1 jaar GOKken ben ik herboren, echt fantastisch.
    Ik zou het de hele wereld willen vertellen en vind het dan ook geweldig dat jij hier een lezing over gaat geven.
    Hopelijk worden de mensen / medici en diëtisten wakker ofschoon ik er een hard hoofd in heb want de farmaceutische industrie en al die grote merken op food-gebied zijn zo machtig.
    Toch hoop ik dat je veel mensen bereikt en kunt overtuigen .
    Ik zie veel familie en vrienden om me heen die ook worstelen met hun gewicht,energie of pijnen maar ik kan ze helaas niet altijd overtuigen van het feit dat wat zij eten vaak een oorzaak is.
    Ik woon in Maastricht en Nijmegen is voor mij wat ver weg .
    Ik wens je veel succes toe.

    Groetjes van Marjon Driessen

  2. Karin

    Wat een mooi verhaal Marjon!
    Gelukkig merk ik dat steeds meer mensen beseffen dat de kcal- en vetbeperking ze geen goed doet. Ook diëtisten krijgen langzaam aan het besef en het GOK-diëtisten netwerk groeit.
    Ook een aantal artsen heeft interesse in koolhydraatbeperking en verwijst alleen nog maar door naar een diëtist die de methode kan toepassen.

    Maar we zijn er inderdaad nog niet en daarvoor organiseer ik deze avonden. Bedankt voor je bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *