Kinderen en afvallen

 14818490765_2fec548d31_b

Achtergrond

Van de kinderen tussen de 4 en 20 jaar oud heeft 12% in 2015 overgewicht, waarvan 3% obesitas (Bron: CBS). Door het overgewicht kunnen kinderen beperkt worden in hun beweging, lopen ze meer risico op het krijgen van diabetes type 2 (suikerziekte), hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker. Ook hebben ze meer kans op het krijgen van een depressie.

Behandeling

Ik krijg vaak de vraag of het koolhydraatbeperkt dieet ook geschikt is voor kinderen. In het Nederlands Tijdschrift voor Diëtisten stond in 2015 een artikel hierover.

Koolhydraatbeperking zeer geschikt voor kinderen

Het gewichtsverlies bij kinderen is bij een koolhydraatbeperkt dieet hetzelfde als bij een energiebeperkt dieet.

De verschillen van een koolhydraatbeperkt dieet ten opzichte van een energiebeperkt dieet:

  • positieve invloed op verzadigingsgevoel
  • positievere invloed lipidenprofiel (cholesterol en triglyceriden).

Diëten waarbij cliënten minder koolhydraten eten, zorgen voor gunstigere uitkomsten voor wat betreft insulineresistentie en verlagen het risico op diabetes type 2 het effectiefst. Kinderen ervaren ook veel minder honger dan bij een energiebeperkt dieet het geval kan zijn.

Conclusie

Net als voor volwassenen is voor kinderen het koolhydraatbeperkte dieet een prima dieet om mee af te vallen. Daarnaast verbeteren ook hun bloedwaarden en verlaagt het hun risico op diabetes type 2.

Kinderen zijn zeer welkom in mijn praktijk. In 2016 heb ik de post-HBO cursus Kindervoeding en diëtetiek gevolgd en met succes afgesloten. Ik werk graag mee aan een gezonde toekomst voor je kind!