Ervaring Intermittend fasting

In oktober wilde ik de hele maand een experiment doen, dat werd Intermittend fasting, klik hier om mijn vorige blog hierover te lezen.

intermittent-fasting-2

Ik was vooral nieuwsgierig wat het zou doen met mijn gewicht en vetpercentage, mijn hongergevoel en gemoedstoestand. De eerste drie weken van oktober is het me gelukt om tussen 11 en 19 uur te eten, daarvoor en daarna niet meer, behalve in de weekenden. 

Tot ik op een dag opstond uit een luie stoel en het in mijn rug schoot… Om de pijn te onderdrukken en normaal te kunnen bewegen moest ik wel zware pijnstillers nemen en daarvoor moest ik eerst eten voor ik ze in kon nemen. Een week minder lang heb ik daardoor niet mijn experiment vol kunnen houden. Maar ik heb wel voldoende dagen ervaring opgedaan om er iets over te kunnen zeggen

Mijn gewicht was licht gedaald, van 58,1 naar 57,7 kg, minimaal verschil dus. Maar mijn vetpercentage ging van 29,5% naar 27,5%, terwijl ik niet minder ben gaan eten, alleen op andere tijden. Mijn spiermassa steeg van 39,5 kg naar 40,3 kg, terwijl ik niet meer of anders ben gaan bewegen. Intermittend fasting had dus invloed op mijn lichaamssamenstelling.

Honger (beter gezegd trek) heb ik nauwelijks gehad. Ik ben al lang koolhydraatbeperkt aan het eten en mijn lichaam is goed in vetverbranding, dus dat is waarschijnlijk de reden dat ik geen moeite had met mijn ontbijt overslaan. Wellicht is het anders als ik ook echt minder was gaan eten. 

Aan mijn gemoedstoestand heb ik weinig verandering opgemerkt. Ik merkte wel dat het me veel rust gaf om niet meer na te hoeven denken over wat ik zou gaan eten tussen 19 en 11 uur. Als ik anderen in de avond wat zag eten hoefde ik me niet af te vragen of ik ook iets zou nemen, ik had al een besluit genomen om niet te eten. Dat maakte nee zeggen voor mij een stuk makkelijker. 

Conclusie

Voor mij heeft intermittend fasting niet gezorgd voor veel veranderingen, behalve wat lichamelijke wijzigingen. Ik denk dat dat komt omdat ik al wel eens niet mijn ontbijt nam, en mijn lichaam goed is in vetverbranding.