Hoe word ik 100

 

schermafbeelding-2016-11-17-om-09-37-11

Zes Nederlanders gaan, in het programma Hoe word ik 100, de strijd aan tegen hun diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht en stress. Net zoals ruim 5 miljoen andere Nederlanders lijden de deelnemers aan welvaartsziektes als diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht en stress.

In 5 maanden tijd proberen de deelnemers van Hoe word ik 100 onder begeleiding van hun aandoeningen én hun medicatie af te komen, door simpelweg gezond te leven.

oude-mevrouw

Gisteren was de tweede uitzending waar een paar pijnlijke zaken duidelijk werden.

Kennis

Bij één deelnemer werd door een opmerking duidelijk dat zijn kennis over diabetes te laag is. Hij zei dat hij insuline bij spoot als zijn glucosewaarde laag was. Dit is zeer ernstig, hij had zichzelf in coma kunnen spuiten, of nog erger.

Kennis hebben over je ziekte is van zeer groot belang, goede kennisoverdracht moet dus altijd plaatsvinden.

Medische wereld

Een ander pijnlijk punt wat duidelijk werd is dat veel artsen en diabetesverpleegkundigen nog niet op de hoogte zijn van koolhydraatbeperking en hoe dit veel mensen met diabetes kan helpen. In dit rijtje wil ik ook graag de diëtisten zetten die nog werken met koolhydraatverdeling over de dag verspreid, met het advies om bij te spuiten als je meer koolhydraten eet. Uiteraard moet je de eenheden spuiten die op dat moment nodig zijn, maar de eenheden kunnen drastisch omlaag bij koolhydraatbeperking. Mensen kunnen dan vaak ook weer afvallen in plaats van alleen maar zwaarder worden.

Ik ben heel benieuwd naar de volgende aflevering. Kijken jullie ook mee? Volg mij op Twitter, ik zal live mee tweeten.

Bron: http://www.omroepmax.nl/hoe-word-ik-100/