Te weinig slaap maakt je hongerig

In een artikel op www.bbc.com stond recent dit artikel: Why reducing sleep makes you hungry.

bedding-bedrooms-beds

Er zijn veel factoren van invloed op je gewicht, waaronder voeding, beweging en stress. Slaap is ook een belangrijke factor.

Minder slapen (minder dan 7 uur per nacht) heeft als gevolg dat je bloedglucosewaarde stijgt en je meer honger krijgt. Bij de proefpersonen in het onderzoek (twee dagen 3 uur minder slaap dan normaal) steeg de bloedglucosewaarde zelfs naar een niveau die je normaal gesproken alleen bij mensen met diabetes mellitus type 2 (DM2) ziet. Bij deze proefpersonen stabiliseerde de waarde zich weer na twee dagen voldoende slaap.

Bij minder dan 7 uur slaap per nacht heb je meer risico op overgewicht en DM2

Door te weinig slaap stijgt het hongerhormoon en heb je minder snel een verzadigd gevoel. Ook is de hunkering naar zoete voedingsmiddelen meer aanwezig. Dit laatste komt waarschijnlijk doordat gebieden in de hersenen die geassocieerd worden met beloning meer geactiveerd worden, en dat je daardoor meer gemotiveerd bent om naar eten te zoeken.

Ook het stresshormoon cortisol heeft invloed, als je te lang wakker blijft maak je meer cortisol aan. Dit heeft invloed op je bloedglucosewaarde, ook de dag erna nog.

Conclusie: Naast letten op je voeding, voldoende beweging en verminderen van stress is het ook belangrijk om voldoende te slapen. Hiermee verklein je het risico op overgewicht en DM2.

Bron: http://www.bbc.com/news/health-39798610

Bewaren